Saturday, July 18, 2009

aku nak berpolitik....

Salam

Tertarik dengan kata2 Ustaz Hasrizal 'saifulislam.blogspot.com' mengenai satu artikel mengenai budaya 'aku x peduli' di kalangan pelajar U kini, ini pula ulasan aku, jika silap tolong tunjukkan...tak seperti ketika era 70'an, 80'an sehinggalah sebelum tahun 2000 iaitu 1998.....suara mahasiswa/i begitu 'bertenaga' dan kuat di laung2 kan...tapi sekarang????

Salahkan student??? rasanya perlembagaan yg patut di salahkan kerana AUKU yg di buat mengongkong minda pelajar itu sendiri, kerana begitu bnyak undang2 yg pada hemat aku tidak relevent di era dunia tanpa sempadan ini.....AUKU yg di buat adakah dapat menghalang student secara total, seperti terlibat di dalam politik, atau apa2 saja???? tepuk mouse tanya member kat tepi meja k....

Adakah aku menentang AUKU??? tidak jangan di salah tafsirkan kunk I*A aku kunk....pada pendapat aku undang2 itu perlu tapi jangan lah sehingga menghalang percambahan minda student itu sendiri, seperti terlibat di dalam politik(contoh ini lebih mudah)...pada semasa menjadi pelajar inilah student itu sendiri mula berjinak2 dengan politik, mengenlai apa itu 'POLITIK', 'PERLEMBAGAAN', 'HAK' dll yg berkaitan.....

Tetapi apa yg terjadi???? baru sepanduk di rentang, laungan baru saja berkumandang, sudah berbijik2 'black maria' yg datang.....student2 lari lintang pukang...hanya tinggal semangat dan perjuangan yg hilang.....adakah ini pewaris negara yg nak di bentuk??? orang yg akan memegang gelaran YB dan Dato'???? tepuk dada tnya otak.....

Jadi pada hemat aku janganlah bidang pendidikan di politikkan, dan biarlah pendidikan itu di bawah petadbiran intelektual bukan ahli politik yg mahu nama di catat di dalam buku teks sejarah atau slot 'Hari Ini Dalam Sejarah' kerana memperkenalkan suatu dasar itu....adilkah kepada pelajar????

Jadi student itu harus bangkit, bukan setakat bangun pagi, gosok gigi, masuk bengkel guna gergaji, lecturer cukup bulan masuk gaji tapi student bagai 'harimau x berGIGI'....pewaris bangsa???? aku pon x anggap diri aku ini 'PEWARIS'.....

Sudah tiba student itu 'ambil peduli', bukan niat mendabik dada kerana aku orang yg mengambil tahu, tetapi aku juga di 'saf' yg sama, orang yg selama ini hanya bangun pagi, dan berlalu pergi...sudah tiba masa kerajaan melihat secara lebih terbuka, bukan hanya mengambil langkah untuk survival politik diri sendiri semata2....

Satu persoalan timbul disini kenapa??? WHY???? perlembagaan itu sedemikian rupa???? kerana takot kehilangan mandat kah???? atau tak dapat lagi nak pertahankan kerusi jika perlembagaan itu tiada???? takot pelajar mengambil alih kuasa???? jadi apa guna ilmu di timba jika bukan untuk menjadi pentadbir negara???? cukup sekadar hanya kaum kerabat ahli politik menghantar anak2 belajar tinggi2 untuk mewarisi jawatan mereka apabila mereka berundur....adakah begitu percatukaran di negara DEMOKRASI begini????

Adakah aku terlalu lantang bersuara???? jika yaaa alhamdulillah satu tapak maju aku kehadapan, mungkin di anggap pengecut kerana 'berteriak''mencanang' atau apa2 saja wordnya, tapi ini senjata aku, medium aku, suara aku, dan persoalan lain timbul dari situ, pelajar seperti aku di layan apabila ini semua di ajukan kepada mana2 pihak di negara ini????? boleh begitu???? jika boleh sila inform aku, insyaallah aku akan gunakan medium itu....tapi aku rasa hampir tiada peluang!!!!!!!!!!!

Jadi renung2 kan dan sama kitta mula 'berteriak' untuk survival kita....

'suatu bangsa itu tidak akan berubah, sehingga mereka sendiri berubah'

13 comments:

Azi$M@t_BaDU+ said...

huhuhu....
btol2....
krajaan dh jd mafia.....
so rakyat kene jd The Fuhrer....
baru kerajaan ikut tlunjuk kita....

mamu...
ang xjd follower aku pn...
cis btol r

Ir. aSuRaMaRu™ said...

idup Mamu!!! xp

luqman said...

smg sukses slalu....lama x jmp hng

FdausAmad said...

Gua nak ajal lu dtg makan kenduri kat blog gua.Folo baca doa skali pun takpa.

wani_g said...

wow..abg mamu kte sgt lantg bsuara..nk comment but no comment..blaja psl negara x abz lgk,kang klu ckp slh plak..so,tutup mulut n dgr ape yg org kte,amik ape yg bfaedah,eliminate ape yg tercemar agar ati n minda t'utamanya x terpesong dr landasannya

wan said...

SaLAm...

mamu...
sbenarnye AUKU dah dipinda....

baru2 ni....
paRLimen sidang lepas...
x salah aku la..

aku rase baik ko check balik...
die dah bagi kebebasan kepada mahasiswa nak join mane2 parti...

aku rase ko check balik mamu..
takut ko salah info....

norMAzuan MUstafa said...

ismat::
ermmm mafia??? lu pkiaq la sendiri...

weiii aku dah jadi aper????


arusamaru:::
mmg la aku hidup wehhh.

norMAzuan MUstafa said...

luqman::
k ang pon....gud luck...da rzeki kita jumpa noh...

wani:::
kenal ker???

ermmm salah pon xper...abg pon xper, kita pakat2 perbetoiiiii

norMAzuan MUstafa said...

fdausahmad::
haa tq2 gua pon mmg lapaq nie....lu biler lak nk mkn knduri kat blog gua???dtg mkn x angkat talam pon gua x kisah...

wan::
aku taw wan dah pinda....tapi cam di rantai jugak....boleh join tapi xleh follow secara 'terang' kalu masuk PUTRA u*** xpe, leh konvoi terang2 punyorr....hahahahaha

sweetpearl24 said...

wahhhh....
giler ah ko...
suspek lah..
idop mamu!!
hihi..

Ir. aSuRaMaRu™ said...

oit bro...
eja nick aku pon salah ke???
ape punya kawan daa...
kalau ssh sgt.....
tulis je nopa....
kan mudah sket...
xde la salah eja....
anyway idup abe Mamu!!!

p/s : bln 8 maybe ak turun sana, setkan tmpt tdo aku cun2.... xp

norMAzuan MUstafa said...

wani::
aku waras lg lah...


NOPAL::
alah ko dtg lah, katil ko kami x replace pon

wani_g said...

x igt wani ek?xpe la...clsmate f5p8 sush nk diingt kot