Monday, March 30, 2009

erti malamku

Salam…

Jam di HP aku mnunjukkan 23.39pm, aku di café masih di kelilingi oleh ramai ‘umat UMP’ yg masih lagi mencari erti mlm nie

Di belakang aku masih terdengar riak tawa si gadis….sakit telinga tapi tahan jugak…sementara menunggu nasik goreng belacan aku siap…ramai manusia terus mengejar erti di malam nie…tapi aku sendiri tak boleh bagi jawapan…kerana aku sndiri x dak jwapan bg soalan aku sendiri buat masa nie.

Filem P.Ramle masih di tayang di kaca tv, tapi ‘filem’ di café nie turut rancak berputar….melihat manusia masih mencari jawapan erti malam nie….

Mungkin semua yg datang dengan persoalan n tujuan yg berbeza. Study, just sembang2, makan2, minum2 dll.. ermmm tiba2 lagu yassin berkumandang di kaca tv membuat mlm nie masih terus rancak ‘berlari’.....tapi aku masih di sini mencari suatu jawapan untuk erti malam nie...

Pengusaha2 café dah mula mengemas primis, n aku rasa diowang ada jawapan pada erti mlm nie…samada untung atau rugi…tapi mungkin tu bukan persoalan di minda mereka…menganggap dapat menyediakn makanan utk student mungkin satu kepuasan yg lebih baik dan lebih bererti…syukur kerana diowang student2 dpat mkn dan dapat tidur dengan nyenyak tanpa ada bunyi-bunyian irama perut....

Aku semakin heran dgn budak pompuan belakang aku nie…makin lama makin kuat suara dia…mayb jugak itu bg kepuasan erti pada dia yg suka cakap dengan kuat dan boleh menarik perhatian orang lain, walaupon bagi aku cukup bingit n kurang manis…tapi itu semua atas pilihan masing2 kan….agama dah sediakan landasan tapi manusia membuat pilihan…’no komen’ dari aku dalam soal nie…

Khusuk melihat 2 saudari di depan aku menyiapkn prenstation slide diowang…aku sempat curi2 tengok td…huhuhuh….,aku rasa mungkin bg diowang malam nie cukup bermakna kalau dapat siapkan slide tu dengan sempurna.....sesekali HP aku berbunyi tanda massage masuk dr ‘someone’ yang bnyak bercerita tentang perkembangan dan diri masing2…ermmm….walau jauh di mata tp dekat di ati…..

Perjalanan malam aku masih jauh dan aku masih mencari-cari erti malam aku walaupun jam dah menunjukkan lewat malam…tapi e2 lah harga yg perlu di bayar utk satu perjalanan yang ada tujuan, aku harap mlm nie menberi aku jawapan kepada diri aku yang masih mencari erti malam aku nie…malam yang makin kelam tp manusia makin tidak suram dengan tinkah mereka, terus dengan kerja dan urusan dunia yang seperti tiada penghujungnya…

Sesekali teringat mak aku di rumah, masa order pon tringat kalaulah nasik yg di order tu di masak oleh mak aku…kan lagi best….ermmm tapi itu jugak harga yg perlu di bayar bila jauh dari rumah, tapi harga nie cukup berbaloi utk aku….dengan malam dan masa terus berlalu aku terus terfikir dan masih mencari jawapan untuk erti malam aku..tiba2 aku tersentak dengan panggilan 'JOE'...joe...joe.....

Nama samaran aku di kertas order aku dah di panggil nie…so nasik goreng belacan aku dah siap tu… sejenak dengan paggilan tu aku terus mendapat jwapan bg erti malam aku....perut perlu di isi…makan dulu b4 tido…lapor r....

waslammm





3 comments:

wan said...

salam..bro..ape cer?..edit dulu...tingkah la..bkn tinkah..kesian korg kan...nak wat camna..kami lapar malam2 blh g kedai mamak...teh tarik satu...hahahaa...ayat kau dah makin maju la bro...tersusun...ada nilai estetikanya...berjaya cik yus,,..menghasilkan produk sedemikian rupa...ni nak share ngan kau satu blog...mmg panas blog ni...kamparinn.blogspot.com..mmg best bro...salam bloggers...APEX U...

miss.purple.r0ses said...

salam singgah..
wah~
suka memerhati gerak geri orang ya..
gud hobi u 2..hehe~
memang bila malam hati akan selalu sayu dan hadir keinsafan diri..
tapi selalu benda tu hadir hanya seketika..
=P

iela_ump87 said...

salam...aiii lm xupdate...akhirnyer kluar jgk cerita...
ehmm crt smua menarik..tp sdh kak xjd first commen...uuhuhuhuh....ehmmm kak pon ingt kdh...heheheh xsbr nk bk mn mskan mak...