Saturday, March 21, 2009

lahir dan di lahirkan semula

Assalamulaikum.......

Lama sangat dah tak hantar post baru kat blog gua nie jari pon dah ketagih dah ....nak copy and paste macam tak sedap pulak, bagi aku kualiti lebih penting dari kuantiti, tapi bukan lah maksudnya post aku nie bagus tapi hasil dr tangan sendiri lebih best kn2....k post kali nie nak ulas tentang Maulidurasul yg kita sambut lebih kurang 2 minggu lepas....sebut tentang maulidurasul, root word die maulud iaitu kelahiran...aku tak nak cerita pasal kelahiran Rasulullah saw coz dah bnyak dah orang tulis n kita sedia maklum.....so dah jadi hukum fardu kifayah kat aku...( 'fardu kifayah' = 'korang buat aku x pyah'...hahaha...pinjam lawak ustat aku).....

Pada hari samabutan tu ikut jadual akan ada perarakan di mana U aku pon turut join dan banyak lagilah dr institusi2 lain, sambutan di adakn di DEWAN JUBLI PERAK. Memandangkan hari hujan so perarakan di batalkn...tapi kami tak pudar semangat nak sambut maulud rasul tu, coz sambutan bukan sekadar perarakn tapi banyak lagi sebenarnya dan lebih dari tu kn....

Ok kat atas tu just mukadimah jek, apa yg aku nak ceritakn mengenai 'lahir dan dilahirkn semula' nie sebenarnya apa yg aku temui di mjlis perhimpunan tu...aku tak kagum jumpa Sultan, pembesar2 negeri yg hadir, datin2 or dato2....tapi dua orang hamba allah nie yg membuatkn aku kagum....dua orang nie latar belakang hampir sama tapi laluan hidup cukup berbeza...nak taw sapa??? DATUK HASSAN DIN & AMY SEARCH......

Kedua-dua hamba Allah nie setakat yg aku tahu d lahirkan dlm keluarga yg menitik beratkan agama...seperti HASSAN DIN di lahirkn dlm kleuarga yg boleh di katakn pakar dlm agama, begitu jugak AMY Search di lahirkan dlm SEBUAH keluarga di mana bapanya seorang bilal, jadi tak heranlah vokal dia mantap kn.....ok kedua2 hamba Allah nie lalui jln hidup yg jauh berbeza, HASSAN DIN sebagai tokoh agama manakala AMY rockers....

Apa yg menarik nya mereka berdua d himpunkn di dlm satu majlis yg sama iaitu Maulidurrasul, kedua2 nya membawa mesej islam di dalam majlis itu dengan medium yg berbeza tp dengan tujuan yg sama di mana HASSAN DIN memberi ceramah manakala AMY menyampaikn nyanyian nya melalui lagu MENTARI DI UFUK TIMUR, ramai yg terkejut saat nama AMY di sebut pengerusi majlis selepas persembahan dr kumpulan RAIHAN termasuklah aku, mungkin kerana tak menyangka langsung seorang 'one of the lagend rockers Malaysia' di jemput ke majlis sedemikian kn....

LAHIR itu di tujukn pada HASSAN DIN iaitu sejak lahir di beri ajaran agama yg mantap dan seterusnya menjadi antara tokoh agama yg terbilang di Malaysia nie, so seperti dia dah memang di LAHIR kan untuk menjadi tokoh agama, di mana laluan HASSAN DIN memang menjurus ke dalam jln or laluan untuk menjadi tokoh agama di mana, ini terbukti sehingga beliau di beri kepercayaan mnjadi pensihat agama kepada Y.D Agong.....mesej dlm ceramah dia cukup indah cukup mudah...ceramah dia cukup mantap walaupon masa diperuntukkn singkat rasa tak puas dengar hujan dr HASSAN DIN....so LAHIR nie refer kepadanya coz Allah takdirkn dia mnjadi tokoh agama n terbendung akhlak dari sejak kecil lagi sehingga lah sekarang....

DI LAHIRKAN SEMULA
pulak aku tujukan kepada AMY, di mna dia memang di lahirkan dlm keluarga yg aku rasa pentingkan ilmu agama, tp dalam proses dia membesar dia memilih menjadi artis, rockers pulak tuh....Memang jauh dari akar umbi family dia kan....tp setelah AMY mengerjakn umrah dan pulang ke tanah air dia dah berubah, sekarana AMY lebih menyampaikn mesej2 agama tetapi mengikut medium dia lah iaitu sebagai penyanyi or tepat lagi rockers, so seperti dia DI LAHIRKN SEMULA yg mana bagi aku boleh di ambil ikhtibar dr AMY, die menerima hidayah dan terus terbangun dari 'tidur' dan ini menunjukkn bahawa manusia boleh berubah dengan izin Allah swt.....

So di sini bagi aku satu kesedaran, sesiapa pon boleh menjadi pendakwah, boleh menjadi baik boleh apa saja, dan nak betolkan tanggapan masyarakat dan sesetengah orang2 bijak pandai agama yg memandang sesuatu yg seperti AMY iaiu rockers adalah teruk dan buruk, contoh seluaar jeans jika di pakai buruk, sedangkn akar umbinya ialah menutup aurat, jd as long menutup aurat it ok dan adalah sebab2 dan benda lain lagi kan ......so aku nk LAHIRKAN SEMULA diri aku nie sendiri untuk jadi lebih baik...kalau papa rockers boleh kenapa kita tak boleh kn......

wassalam.....


LAHIR



DILAHIRKAN SEMULA

8 comments:

iela_ump87 said...

salam...ai dex...
heheheh kak jd org pertama komen...
hehehhe syok nyerr...
huhuhuhuuh..........

best arr bc blog adex nie...
bl jrg2 update nie jd best kot,,,,
tertunggu2 kak adex update blog...
menarik cerita adex kali nie...

wan said...

salam mamu..apa2 pun aku nak ucapkan semoga kau menjalani kehidupan yg bahagia disamping nikmat iman dan islam yang Allah berikan...pertama2 skali gua nak comment..(dah nama pun COOmenT)...sebagaimana yg bro cakap td..kualiti lbh penting kan...so aku nak syorkan supaya edit ataupun bhs melayu nya baca balik la posting kau supaya ejaan dia ayat dia tersusun dan betul..(aku tau kau akan cakap 'ala bende ni pun nak tegur") tapi mcmana pun nak bagi kefahaman yg jelas kpd pembaca ataupun kualiti yg sebenarnya biar bende tu xde cacat cele...dan mengenai copy dan lps tu post tu...aku x berapa setuju jugak la...sbb kdang2 geng2 kita ni x baca sangat cthnye web2 politik ni..dan dalam kosmo ke hmetro ke berite2 ttg perjalanan politik MAS ni x banyak..(diorg sembunyi) so kami amik inisiatif supaya member2 blh baca bhai..sbb aku perhati member2 aku atau jiwa2 mude skang ramai yg bute politik walaupun ada yg radikal...tapi kebanyakan nye ramai yg buat endah x endah bhai..diorg cakap bende tu xpenting..dan ramai yg x suke politik,,,aku tanya MB PErak pun ada yang x tahu,,,tapi mmg aku akui banyak posting aku,,,aku copy dan post je..tapi yg penting kat bawah tu aku taruk jugak bende tu drpd mana dan sapa wartawannye..tapi niat aku satu je...untuk pengetahuan semua yg membaca..dan aku akui post2 kau mmg drpd air tangan sendiri..x dinafikan..tapi lain org lain caranya...dan mungkin mereka ada cara lain nak kualitikan blog mereka...sbb aku rasa kebanyakan member yg sebaya dgn kita yg buat blog kebanyakan letak cerite2 ttg diri mereka sendiri cthnya mcm aku ditimpa kemalangan ke, hari jadi aku ke, yang mana post mereka x berapa nak syumul org arab kate...jadi aku cuba memberi kelainan dalam blog aku...sampai di sini je mamu...tapi aku masih mengharapkan kau send la gambar2 tu...untuk simpanan aku...kirim salam kat UMP...salam bloggers,,assalamualaikum..

norMAzuan MUstafa said...

waslam.....to both of u....

KAK IELA
uik kak iela best ek ble komen awal...huhuhh....tq atas pujian tu, nek kembang dah nie...hahaha...


WAN
tq wan atas komeng ang....yup setuju dgn ckp ang tu, ang buat as alternatif utk mber2 bca artikel pasal politik tu....tp bukan mcm pa yg ang fikirkn aku mksdkn 'kualiti' tu.....

k aku bg 1 contoh antara berlian asli n palsu

cman nk bezakan????
k utk berlian asli akn ada 'kecacatan'@ alur keretakan dlm struktur berlian asli tu

manakala yg palsu almost x dak keretakan @'kecacatan' lngsung dlm struktur dia....

so moral die belila berlian asli walaupon 'cacat',tp kualiti A++++

k wan tq atas komen ang, n aku akan cuba perbaiki penulisan n tatabahasa aku lepas nie...

wassalam

QueenMIA said...

salam , mekaseh kerana kumen . tapi na dapat manee yee minyak kepala ??

mishungu said...

hye...hmm awk ni dulu kmp batch 07/08 ke??hmm and awk dak sains ek??

norMAzuan MUstafa said...

minyak tu ek...kat sy ader...
stokis nie...hahahaha....

kmpp maaaaa....

sHwEeT ByAtcH said...

Iman xdapat diwarisi...

tp apa yg terjadi ialah apbla ssrg itu sedar akan kslhn yg tlh diorg lakukan.. dia lahir.. lahir dgn azam dan tekad yg bru utk berubah.. tmbh pulak dgn sokongan dan cth yg diberikan ahli keluarga..

aku xprnh sangka pon yg Amy akn berubah.. tp syukur..

-aZa- said...

huk huk mamu...

lahir dan dilahirkan eh...
taktaw nak komen..

tgh pikiaq..

sabtu-28 march-shah alam-31may-penang-huhu~~~~

cuba teka apa...
ni mamu..senang2 nak tgk satu lagi blog yg mami dok ikut...
http://mkay98.blog.friendster.com/
best aa cara dia tulis...dan idea n konsep asal dia pon best..

c ya!!
(turun shah alam ke sabtu ni?)
;p