Friday, August 21, 2009

fakulti ramadhan.....


"Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada tubuh, rupa luaran dan harta kamu, tetapi melihat kepada hati dan amalan kamu" (Riwayat Muslim)


Dalam hadisnya yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah, Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Ada dua golongan dari ahli neraka yang belum pernah saya lihat keduanya itu: (l) Kaum yang membawa cambuk seperti ekor sapi yang mereka pakai buat memukul orang (penguasa yang kejam); (2) Perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang, yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lain kepada perbuatan maksiat, rambutnya sebesar punuk unta. Mereka ini tidak akan boleh masuk syurga, serta tidak dapat akan mencium bau syurga, padahal bau syurga itu tercium sejauh perjalanan demikian dan demikian." (Riwayat Muslim)






Salam ramadhan.....



nie posting bg posting 'posponed' aku b4 nie.....terlalu serabut dan sibuk dgn kehidupan dunia sampai x sempat nak letakkn post baru di blog aku nie.....dan dlm kesibukan mengejar dunia aku, sedar x sedar dah dengar pengumuman di tv yg esok, maksud nyer siang keesokan aku buat post nie adalah hari semua umat islam berpuasa....so alhamdulillah bermaksud mlm ini bermulalah tarawih....seronok tgk jemaah yg ramai bila 'musim' terawih masih di awal 'musin' hope until da last day 'musim' nie terus berpanjangan and di sambung2 sampai 'musim' seterusnya...insyaallah...eceh2 cam baik lak ayat2 aku kn.....



k back 2 da 'postponed' think nie k....aku dah lame letak riwayat n jugak hadis tuh...mayb ada yg dah baca n ada yg x kot....n mayb ada yg terfikir 'kenpe nie'.....ok sebenarnye aku ada ulasan n pandangan aku sendiri berkaitan hadis nie....aku ada terbaca beberapa artikel tentang isu 'bertudung' ang generally is menutup aurat lah kn, hadis n surah nie pon aku cedok dr artikel2 blog lain tuh.....so aku sengaje delay kn until today coz mlm 1st ramadhan kn...(sje cver line asbab kemalasan aku...laalalal)...



k isu2 tuh suma bermula coz ada yg membezakan akhlak orang yg bertudung, x bertudung(freehair), and tdung2 yg x brape nk menepati syarat2, bukan nak ckap mne best n mne x best, tp secara peribadi aku lbihh suka n senang dgn orang yg bertudung mngikut ruled yg sebenar....tapi aku x penah anti or pndang sinis orang yg bertudung 'ala kadar' n x lngsung....bukan coz 'kubur masing2' tapi aku rasa aku x layak nk judge orang dari perspektif dr aku coz aku orang yg beragama mcm orang yg aku k judge tu...so pikiaq r sendiri noh...



cuma di sini aku memberi pendapat tentang 'musim' puasa nie, maka ada yg aku lihat yg sebelom nie freehair, pakai 'baju adik', seluar 'tumpah air', dah berubah dari cara berpakaian....alhamdulillah syukur atleast bila masuk 'musim' nie diorang taw tggjwb nk tutup tuh suma, bkn apa bg laki normal cm aku ni.....bleh kena potong 'markah' posa klu tgk ooo......



tp ada jugak yg still 'maintain' show off diorang punya body kn, nak2 lak begesek2 mse kat bazar.....cmna aku taw???? lu pkir r sendiri weh.....lalalala.....ntah la nk ckp cmna, aku mayb faham knpe diorang still 'maintain' coz aku pon di tempat diowrang satu masa dulu pakai seluar pendek, main futsal pkai 'tight'(seluar fit) jek baju pon x pakai......adus cam konkang...tp skunk pon ada gak buat....adusssss......

k nie ulasan aku.....

klu tgk surah pertama tuh, ramai di klangan orang yg 'maintain' show off body diowang nie gunakan surah nie dgn ayat

'alah pakai tudung pon ramai yg rosak jugak, kadang lg teruk dari kami nie'

'Allah x pandang luaran lah weh, yg penting hati'

the worse:: 'aku kubur aku, ko kubur ko, x yah sibuk2'

yup aku stuju 100% allah swt mlihat hati mnusia coz aku sndiri xde 6 sense nak taw niat seseorang n baca hati orang....tapi sedar apabila ayat nie diowang guna maksudnye diowang aku 'kewujudan' Allah swt itu sendri, n allah yg tentukan semua...yup btol maksudnya diowang 'akui' allah swt berkuasa...alhamdulillah dari aku.......

tapi bila ayat nie di gunakn jugak diowang seolah2 mempermainkan kekuasaan allah swt itu sendiri dan ambik islam itu pabila perlu, bila nak pertahankn diri sendiri, tp x tgk pulak surah lain yg allah swt perintah kn umatnye tutup aurat, x kire laki ataw pempuan.....n seterusnye hadis dari Rasulullah saw yg terang2 menyebutkn bab aurat nie dan balasan Allah swt kelak, kita nk jdi mcm puak syiah???? ambil just al quran dan menolak sunah???? ermmm lu pkiaq r sndiri....

so mcm mna kita nk ckp allah swt hanya melihat hati mnusia???? Allah maha melihat n maha mendengar kn so korang pakai yg x sepatutnye Allah swt x nmpak, assume korang cuba nak iklas dgn diri?? ermmm jika ada yg ckp xmo hipokrit lain crita lak, aku just nk tnyer lah faham islam tak??? yg faham islam bukan agama paksaan kn?? yup btol tp bila dah jd 'islam' kne turuti n paksa diri untuk ikot suruhan, coz itu lah islam sebenar..yg aku fhm bkn paksaan tuh bg yg nonmulim, kita xleh paksa diowang memeluk islam....x cye tnye ustat korang...xpon tnye diri sendiri jek...insyaalh ada jwapan...

aku ckp ne pon aku nk ingatkan diri n nak same2 baiki diri tambah2 lak di bulan pose nie, di mna syaitan d belenggu, klu kita still lkukan kemungkaran maksudnya kita lah 'syaitan'...keterlaluan x aku ckp cmnie???ntahlah nie pon kne sme2 fkirkn...

so aku hope jgn bulan posa jek rambut kita, bentuk body kita, lutut berparut kita(aku r tuh), tudung kita, x yah lah di tonjol2 kn sgt labuh2 kan lah tudung kowang tu ek, klu x free jek aku tgk....kcewa hubby kowang nnti...lalalalal.......mmg orang suka tgk tp mlaikat n allah swt x ska tgk pon......n another hope is....maintain lah benda yg kita buat mse dlm fakulti ramadhan nie, jgn ttup rambut mse ramadhan jek, tp lepas pon maintain gak yer, yg seluar pendek nmpak betis kering tuh pon maintain cver gak, x matilah pkai sluar pnjang men kat padang....coz klu nk berubah nie lah msenyer, n nie lah fakultinyer......

***salam ramadhan, maaf salh silap n hlal mkn minum......salam

9 comments:

sweetpearl24 said...

slamat berposa (^_^)

miss.purple.r0ses said...

"ada jugak yg still 'maintain' show off diorang punya body kn, nak2 lak begesek2 mse kat bazar.....cmna aku taw???? lu pkir r sendiri weh...."

wehhuuu...itu menunjukkan anda sememangnya gemar memerhati gadis2 di luar sane..adehhh~~ =)kn?

*satu lagi aku nk tambah bak kate lecterur aku, JANGAN SESEKALI KATE KUBUR MASING2..Sbbnye, kot2 u all tgh kene seksa kat neraka memekik melolong, i kat syurga ni pekak..huhuhu...(boleh plak die cakap camtu...kelaka..haha)

*yang lain2 tu sgt bermaknalah~
ade juga yang cam terkena kat batang idung ku,,huk2..toink3X

SALAM RAMADHAN...

norMAzuan MUstafa said...

wani::
slamat bposa gak k...

miss::

ermmm that y lah islam suh pmpuan cver kn....coz llki mmg dah jd adat dah tgk bnda2 cm2, fitrah kn....kowang pon mesti nk tgk llki yg kowang ska tgk kn.cm2 lak gak cndition ktorang....i admit tuh....so better cverlah kn, tgk pon manis jek...

lec ko mmg klakar....hahaha.....

nie just general k, xde kna mngena yg hidup ataw pon yg x hdup....just dr pmerhatian...

tkena btang hdung???? oopsss....toink3.....

Ir. aSuRaMaRu™ said...

selamat berpuasa bro....
harap puasa kali ni lebih baik dari puasa yang lepas....
anyway aku mmg suka la setiap post ko mu....
mesti berisi je....
oh ye..
kim salam kat sume ahli rumah kita ekk....

iela_ump87 said...

selamt berpuasa

norMAzuan MUstafa said...

nopa::
tq coz suka, aku pon men tulis jek...k kim slllm fmly ang gak, jemput2 lah dtg umah kmi nie klu free..

kak iela::
slamat bposa gak ek

hafizah said...

hmm ad bnar ny ap ang tls tu..
ak hrap rmai yg show off sblm ni bc ang ny post ni..hrap2 la b'ubah..
tp ak pn tkut gak,tkut nty ak lak jd cam depa sume..huhuhu..maklumla ak pn bknny baek sgt kn..huhu
mtak dijauhkan..

btw..salam ranadhan..

norMAzuan MUstafa said...

fizah::

aku harap bkn sbb bca post aku nie depa bubbah, tp bubah krana Allah, tu da best way lah.....


bla ada prasaan tkot jd mcm tuh, mksd nyer ang ada kekuatan nk lwan lah tuh, that y tkot, tkot buat lrngan allah kn so keep it up lah k....

bkn ang jer, aku yg tlis post nie pon tkot gak weh, aku pon x bek mna pon, tp mayb allah nk gerakkn jari2 aku utk mnulis suma nie...untuk ingatan dr n orang laingak.slmt bposa

din said...

aku teringin nk komen post ko ni mamu..dah lme aku dgr yg free hair ckp cmni..

npe Allah suh ttp aurat mst da sbbkan..klu x xkanla Dia suh ttp..
laki ni mmg ALlah jadikan suk melihat n pmpn kurg melihat..klu kita tgk pon mata laki slalu je tgk bnda2..pmpn asik tnduk je klu jln..

so bile pmpn dah bkak aurat dedah sana sini laki mne yg xtgk..mne yg ckp "npe laki nk tgk dah tau dosa"..****la org cmni..ko igt mata org ni tnduk tgk tanah jeke..

dah tau laki ni jenis suka melihat npe duk tayang lagi tubuh ko 2..xreti lagi ke nk tutup..klu org usha tau nk mrh..dh ko bkak 2 npe..
ish3..

yg aku plng skit ati kubur msing2..
sbb kubur msing2 la aku mrh..yg ko duk bkak aurat 2 aku yg dpt dosa..
aku pon msuk kubur jgk..dhla dpt dosa kerana ko..klu aku wat dosa sndr xpe jgk ni dpt dosa krn ko yg buat..

so akhir skali majulah sukan utk politik..
mamu pose leklok ye..haha..